Férfinevek

atvett
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O Ó Ö Ő P R S Sz T U Ú Ü V Z Zs

Összetett keresés Kinyit

B

Balassa

A Balassa eredetileg egy ősi, latin név, mely azonban már az államalapítás kora óta ismert Magyarországon. A köztiszteletben álló római Balassió családnévből származik a Balázs, melynek magyar módosulata a Balassa (első írásos említése az 1200-as években). Mint oly sok magyar személynév, a Balassa is idővel családnévvé módosult a köztudatban (Balassa Bálint), s mint keresztnév, -elfelejtődött.

Balázs

A Balázs az ismeretlen eredetű latin Blasio családnévből származó férfinév.

A nevet sokan - helytelenül - a görög Bazileosz névvel azonosították, melynek szó szerinti jelentése: királyi. Ezzel szemben a név valójában az ókori Rómából ered, a híres és előkelő Cornelius nemzetség egyik ága a Blasio névvel különböztette meg magát a család többi ágától. A Blasio (és így a Balázs) név eredete, jelentése máig megfejtetlen maradt. Más források a Blasius jelentését két szóból vezetik le: az előtagban a blandus (nyájas) vagy a belasius, bel (öltözék), az utótagban a syros (kicsi) rejlik.
Ajánlott névnap: Február 03.

Bálint

A Bálint a latin Valentinus családnévből származó férfinév. A Valentinus alapszava, a valens jelentése erős, egészséges. Női párja a Valentina.

A Bálint név latin alakból való kialakulásának sorrendje: Valentinus - Valentin - Valent - Balent - Bálint. A v-b betűk felcserélődése más nyelvben is megfigyelhető, például az angolban a Willy - Billy alakoknál.

Bartos

A Bertalan név régi magyar formájának, a Bartalomnak az -s kicsinyítőképzős rövidülése.
Ajánlott névnap: Augusztus 24.

Bence

A Bence a latin Vincentius (Vince, jelentése: győztes) férfinév Bencenc formájú rövidüléséből származik. A latin alakból való kialakulása a következőképpen ment végbe: Vincentius - Vincenc - ebből lett ikerítéssel (Vincenc-Bencenc) a Bencenc - Bence. A Bencenc alakot is használták egy ideig, de ahogy a Vincencből Vince lett, a Bencencből is Bence.
A Bencét még a 18. században is a Benedek becéző alakjának tekintették, ezért van az, hogy a Magyarországon legrégebben működő Szent Benedek által alapított szerzetesrend nevében, a bencésekében a Bence név bújik meg.
Ajánlott névnapok: Március 21., Július 11., Augusztus 23.

Bende

A Bende férfinév a latin benedictus szóból származik, amelynek jelentése: áldott.

Bene

A Benedek régi magyar becézőjéből önállósult.

Berec

A Berec a latin (Brictius) névből származó régi magyar személynév, jelentése: magas, magaslat. Eredetileg Szent Bereck (Brictius) püspöknek a valószínűleg gall eredetű neve.
Ajánlott névnap: Június 03.

Berend

A Berend ótörök népnévből származó régi magyar személynév, a jelentése: aki megadta magát.
Ajánlott névnap: December 03.

Boldizsár

A Boldizsár babilóniai eredetű férfinév, a Baltazár magyaros formája.
Ajánlott névnap: Január 06.